Tytuł "Budowa Roku 2011" (nagroda I stopnia)
Obiekty oceniane indywidualnie
(Grupa X)

Apartamentowiec "Rezydencja Foksal" w Warszawie

Inwestor

Inwestor zastępczy
Generalny wykonawca:
Kierownik budowy:
Inspektor nadzoru:
Główni projektanci:
BBI Development  NFI S.A., Mazowieckie Towarzystwo Powiernicze Sp. z o.o. Projekt Development 1 S. K. A., Warszawa
Juvenes Projekt Sp. z o.o., Warszawa
„KARMAR” SA Warszawa
mgr inż. Mateusz Grabowski
mgr inż. Stanisław Kominiak
mgr inż. arch. Krzysztof Tyszkiewicz (współprojektant), mgr inż. arch. Sławomir Stankiewicz (główny projektant), mgr inż. arch. Michał Adamczyk (współautor projektu) (architektura), mgr inż. Andrzej Kowalczyk (konstrukcja)

Budowę do Konkursu zgłosił generalny wykonawca.

Budynek wzniesiono przy ul.  Kopernika 5 w Warszawie, w miejscu istniejącego wcześniej kina. Jest to budynek składający się z części mieszkalnej, biurowej (na 1 piętrze) oraz lokali usługowych na poziomie parteru. Budynek posiada dwie kondygnacje podziemne garażowe oraz 7 kondygnacji nadziemnych.

Powierzchnia działki budowlanej wynosi 3318 m2, powierzchnia zabudowy 2179 m2, powierzchnia użytkowa 11 221 m2, a kubatura budynku 58 096 m3.

 

W budynku znajduje się 41 mieszkań, w większości o powierzchni ponad 100 m2. Część z nich to penthousy dwupoziomowe z tarasami, przy czym poziom górny ukształtowano w formie antresoli. Do dyspozycji mieszkańców, w części podziemnej budynku, na poziomie -1 wykonano zespół fitness z basenem oraz salą do squasha a także z sauną suchą i mokrą. Część biurową od reszty budynku oddziela niezależny pion komunikacyjny, dostępny przez wydzielone wejście z holu recepcyjnego w budynku.

Pomieszczenia techniczne usytuowano w kondygnacjach podziemnych, nad przejazdem oraz w nadbudowie technicznej na dachu.

Konstrukcję budynku stanowi ustrój żelbetowy monolityczny słupowo-płytowy. Siatka słupów jest nieregularna,
a ich rozstawy osiowe nie przekraczają 8,0m. Ściany zewnętrzne części podziemnej stanowią ściany szczelinowe. Fundament budynku wykonano w postaci płyty żelbetowej grubości 100cm.

Budynek jest wyposażony we wszystkie niezbędne instalacje.
Całość prac wykonano w ciągu 12 miesięcy.