Nagroda II stopnia
Budynki mieszkalne osiedlowe
(Grupa II)

Zespół mieszkalno-usługowy „Altus” w Gdyni przy ul. Legionów 112

 Inwestor, generalny realizator inwestycji:
Jednostka projektowa:
 Kierownicy budowy:

Inspektorzy nadzoru:

Główni projektanci:

Invest Komfort Spółka Akcyjna S.K.A., Gdynia 
Bjk Architekci, Gdynia
 
mgr inż. Piotr Szajda, mgr inż. Robert Stacina, mgr inż. Adam Tempiński, mgr inż. Piotr Paszke 
inż. Zbigniew Ożóg, mgr inż. Janusz Konstantynowicz, mgr inż. Adam Tempiński, mgr inż. Piotr Paszke 
mgr inż. arch. Tomasz Janiszewski (architektura), mgr inż. Maciej Kotecki (konstrukcja) 

Budowę do konkursu zgłosił inwestor, generalny realizator inwestycji. 


 

ALTUS to kompleks mieszkalno-usługowy wraz z infrastrukturą towarzyszącą, zlokalizowany w bezpośrednim sąsiedztwie głównego ciągu komunikacyjnego Trójmiasta, w dzielnicy Gdynia-Redłowo.

Kompleks składa się z czterokondygnacyjnej części cokołowej przeznaczonej na lokale usługowe i garaże oraz z siedmiu budynków mieszkalnych pięcio-, ośmio- i szesnastokondygnacyjnych.

Kompleks wyróżnia się zróżnicowaną formą architektoniczną, dostosowaną zarówno do ukształtowania terenu, jak i dostępu do ulic. Cały układ, wraz z istniejącą zabudową, tworzy rytm pionów od strony Alei Zwycięstwa. Elewacje budynków mają okładzinę z płyt kamiennych i aluminiowych oraz dużą liczbę przeszkleń. Klatki schodowe wyróżniają się elegancką kolorystyką, ciekawą aranżacją, indywidualnymi elementami dekoracyjnymi i nowoczesną formą oświetlenia. Bezpieczeństwo i komfort gwarantuje strefa wejścia do budynku z portiernią. Duże przeszklenia zapewniają nasłonecznienie wnętrz i widok na pobliski rezerwat przyrody Kępa Redłowska, panoramę Gdyni czy morenowe wzgórza.

Posadowienie budynków wykonano jako bezpośrednie na żelbetowych ławach i stopach fundamentowych. Ściany fundamentowe, mury oporowe i stropy są żelbetowe monolityczne. Na południowej granicy działki wykonano palisadę z pali wierconych typu CFA zwieńczonych oczepem żelbetowym. Ściany zewnętrzne i wewnętrzne murowane wykonano z bloczków silikatowych. Płyty balkonowe żelbetowe monolityczne są mocowane do stropu za pomocą łączników systemowych. Biegi schodowe wykonano jako prefabrykowane.

Powierzchnia zabudowy wynosi 4860,10 m2, powierzchnia użytkowa 19 553,20 m2, a kubatura budynków 131 599,48 m3.

Całość prac wykonano w ciągu 62 miesięcy.

Budowa Roku 2012 Nagroda II stopnia