Tytuł "Budowa Roku 2013" (nagroda I stopnia)
Obiekty oświaty i kultury fizycznej
(Grupa IV)

Budowa krytej pływalni WODNA NUTA przy ul. Prószkowskiej 96 w Opolu 

Inwestor:

Generalny wykonawca:
Jednostka projektowa:
Kierownik budowy:
Inspektor nadzoru:
Główni projektanci:
Miasto Opole, reprezentowane przez Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji w Opolu 
ENERGOPOL TRADE OPOLE Sp. z o.o., Opole 
STUDIUM Pracownia Architektury, Warszawa
mgr inż. Piotr Jasiński 

mgr inż. Rajnhold Wacławczyk 
mgr inż. arch. Malwina Łazęcka, mgr inż. arch. Rafał Maliński (architektura), mgr inż. Jacek Zawadzki (konstrukcja)  

Budowę do konkursu zgłosił generalny wykonawca.


 
Jest to jeden z niewielu w Polsce basenów krytych, na którym mogą być rozgrywane zawody rangi mistrzostw Polski. Obiekt ma nieregularny kształt. Elewacja zachodnia to falująca płaszczyzna poprzebijana okrągłymi oknami. W przyszłości tę elewację będzie porastał bluszcz. Dzięki temu budynek wtapia się w naturalne otoczenie. Głównym elementem pływalni jest basen sportowy długości 50 m, z ruchomym pomostem umożliwiającym rozgrywanie zawodów na długości 25 m. Dodatkowo w hali pływalni znajduje się jacuzzi, basen solankowy oraz basen rozgrzewkowo-rekreacyjny, w którym są 3 tory pływackie długości 25 m oraz część rekreacyjna z masażem wodnym i „rwącą” rzeką. Obiekt charakteryzuje się nowoczesnymi rozwiązaniami w zakresie technologii basenowej. Trybuny mogą pomieścić 600 osób. Przyjęto zwarte rozwiązanie funkcjonalne obiektu, z uwzględnieniem właściwych relacji pomiędzy poszczególnymi elementami jego programu oraz interesującą formę architektoniczną budynku, stanowiącą bardzo wyrazisty znak przestrzenny całego kampusu uczelni.
Budynek ma konstrukcję żelbetową monolityczną, z przekryciem nad częścią basenową w postaci dźwigarów z drewna klejonego rozpiętości do 42 m. Fundament stanowi płyta żelbetowa oraz częściowo układ ław i stóp fundamentowych. Podłoże pod fundamentami wzmocniono kolumnami DSM.
Powierzchnia zabudowy wynosi 5083,00 m2, powierzchnia użytkowa 4926,00 m2, a kubatura budynku 60 996,00 m3.
Całość prac wykonano w ciągu 21 miesięcy.

Budowa Roku 2013 Nagroda I stopnia