Nagroda II stopnia
Obiekty nowoczesnych technologii
(Grupa III)

Centrum Nowoczesnych Technologii Informatycznych Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach przy ul. Bogucickiej 5

Inwestor:
Generalny wykonawca:
Jednostka projektowa:
Kierownik budowy:
Inspektorzy nadzoru:


Główni projektanci:
Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach 
Mostostal Warszawa SA, Warszawa 
Pracownia Projektowa Wojciech Podleski Sp. z o.o., Katowice

mgr inż. Julian Kiełbasa
mgr inż. Marian Gasz (roboty budowlane), mgr inż. Jerzy Pyszny (instalacje elektryczne i elektroenergetyczne), mgr inż. Ignacy W. Jeznach (instalacje telekomunikacyjne), mgr inż. Grzegorz Węgrzyk (instalacje sanitarne) 
mgr inż. arch. Wojciech Podleski (architektura), mgr inż. Robert Szota (konstrukcja) 

Budowę do konkursu zgłosił generalny wykonawca. 


 
Budynek ma 7 kondygnacji. Jest zlokalizowany we wschodniej części Katowic, pomiędzy ulicami Bogucicką i Murckowską, przy bulwarach rzeki Rawy. Nowy obiekt łączy z istniejącą zabudową kampusu kładka przez rzekę Rawę.
Od strony południowej bryła budynku przypomina swą formą książkę otwartą na istniejące zabudowania uniwersytetu, a wyłaniająca się sylwetka Centrum przy wjeździe do miasta od strony północnej stanowi swego rodzaju bramę stolicy województwa. Materiał zastosowany na elewacje (cegła klinkierowa) nawiązuje do istniejącej zabudowy, szanując tradycje tej dzielnicy, a przeszklenia od strony południowej „otwierają się” na perspektywę miasta.
Ze stacjonarnych i mobilnych stanowisk komputerowych znajdujących się w Centrum może jednocześnie korzystać ponad 800 osób. Zintegrowany system wideokonferencyjny umożliwia różne formy prezentacji treści we wszystkich przestrzeniach Centrum. Laboratoria komputerowe są wielofunkcyjne dzięki specjalnie opracowanej platformie. W czytelni multimedialnej studenci i pracownicy mają dostęp do zbiorów bibliotek wydziałowych oraz informacji elektronicznej i multimediów, jak również możliwość wykorzystania specjalistycznego oprogramowania oraz czytania prasy codziennej i specjalistycznej.
Powierzchnia zabudowy wynosi 1396,00 m2, powierzchnia użytkowa 4628,70 m2, a kubatura budynku 32 763,54 m3.
Całość prac wykonano w ciągu 26 miesięcy.

Budowa Roku 2013 Nagroda II stopnia