Nagroda II stopnia
Obiekty służby zdrowia
(Grupa VI)

Słoneczny Zdrój Hotel Medical Spa & Wellness w Busku-Zdroju
przy ul. Bohaterów Warszawy 115

Inwestor:
Inwestor zastępczy:
Generalny wykonawca:
Jednostka projektowa:
Kierownik budowy:
Inspektor nadzoru:
Główni projektanci:
SŁONECZNY ZDRÓJ SA, Busko-Zdrój 
GRUPA POLSKIE SKŁADY BUDOWLANE SA, Busko-Zdrój 
CONDITE Sp. z o.o. S.K.A., Kielce

GPP GRUPA PROJEKTOWA Sp. z o.o., Kraków

mgr inż. Dariusz Mojecki
inż. Maciej Koczur 
mgr inż. arch. Borysław Czarakcziew (architektura), mgr inż. Wojciech Romaniec (konstrukcja) 

Budowę do konkursu zgłosił inwestor zastępczy. 


 
Hotel został zaprojektowany w formie dwóch brył (A i B) połączonych łącznikiem na wszystkich kondygnacjach. Trzecia, parterowa bryła C znajduje się od strony ogrodu i stanowi uzupełnienie kompozycyjne dwóch wyższych segmentów.
Segment A został zaprojektowany o układzie korytarzowym. W budynku znajdują się pokoje hotelowe (na parterze, I piętrze i poddaszu) oraz pomieszczenia biurowe (na parterze). W części przyziemia zostały ulokowane: studium rehabilitacyjne, pomieszczenia magazynowe, zaplecze sanitarne i część socjalna dla pracowników, kotłownia, maszynownia, hydrofornia i inne pomieszczenia techniczne.
W segmencie B na parterze znajduje się główny hol hotelu, restauracja z częścią zaplecza, w przyziemiu klub z „piwniczkami” z winem, a na poddaszu sale wielofunkcyjne. Na I piętrze i części poddasza zostały ulokowane pokoje biznesowe i apartamenty dla gości.
Segment C składa się z dwóch części. Od strony wschodniej jest niższa część obiektu, w której ulokowano zaplecze kuchni. Od strony ogrodu znajduje się główna, przeszklona bryła budynku z halą basenową, jacuzzi i zespołem saun. Hala basenu jest oddzielona od głównej bryły budynku otwartym patio.
Hotel jest pierwszym w mieście hotelem czterogwiazdkowym. Wysoki poziom estetyki hotelu uzyskano dzięki zastosowaniu nowoczesnych rozwiązań.
Powierzchnia zabudowy wynosi 2787,05 m2, powierzchnia użytkowa 8402,62 m2, a kubatura budynku 39 283,00 m3.
Całość prac wykonano w ciągu 19 miesięcy.

Budowa Roku 2013 Nagroda II stopnia