Nagroda II stopnia
Obiekty oceniane indywidualnie
(Grupa IX)

Gdynia InfoBox Obserwatorium Zmian przy ul. Świętojańskiej 30
w Gdyni

Inwestor:
Inwestor zastępczy:
Generalny realizator inwestycji:

Jednostka projektowa:
Kierownik budowy:
Inspektor nadzoru:
Główni projektanci:
Gmina Miasta Gdynia 
FORUM KULTURY Sp. z o.o., Gdynia 

Ryszard Marcinkiewicz MARBUD Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowo-Usługowe, Gdynia

Studio Architektoniczne KWADRAT Sp. z o.o., Gdynia

inż. Paweł Słowiński
mgr inż. Grażyna Skrzyńska Chomka 
mgr inż. arch. Jacek Droszcz (architektura), mgr inż. Jerzy Gabiec, mgr inż. Jerzy Holm (konstrukcja) 

Budowę do konkursu zgłosił inwestor zastępczy. 


 
Gdynia InfoBox jest usytuowana u zbiegu ulic Świętojańskiej i 10 Lutego, na zaniedbanym dotychczas skwerze Żeromskiego. Dzięki inwestycji skwer ten został zrewitalizowany.
Budynek główny 3-kondygnacyjny ma postać 63 przeszklonych kontenerów zestawionych w zwarty układ przestrzenny. Architektura obiektów obserwatorium nawiązuje do portowego charakteru miasta. W ramach InfoBox-u powstała również 22-metrowa wieża widokowa, na której szczyt można dostać się schodami lub panoramiczną windą.
W Gdynia InfoBox zlokalizowano centrum informacji o realizowanych obecnie inwestycjach w mieście, a także o inwestycjach planowanych w najbliższych latach. Wszystkie obiekty są uwidocznione na największej w Polsce (7×4 m) makiecie miasta, a na 70-calowych ekranach dotykowych są prezentowane informacje o tych realizacjach.
W obiekcie działa „Culture Box”, w którym można także zapoznać się z całoroczną ofertą kulturalną Gdyni, a nawet zakupić bilety na różnorodne imprezy. Dopełnienie oferty stanowią: „Infomat”, księgarnia i salonik prasowy ze stoiskiem oferującym pamiątki gdyńskie oraz dwukondygnacyjna restauracja i kawiarnia.
Ze szczytu wieży (z platformy widokowej) można podziwiać panoramę miasta, a także obserwować inwestycje promowane w „InfoBox-ie”. Pomocny w tym zakresie jest peryskop z zoomem oraz monitor LCD i makieta miasta.
Skwer Żeromskiego, przylegający do kubaturowej części InfoBox-u, zyskał unikatową zieleń i nową małą architekturę, zaprojektowane specjalnie z myślą o tym miejscu.
Cały teren – zarówno budynki, wieża, jak i specjalnie zieleń – oświetla efektowna iluminacja.
Powierzchnia zabudowy wynosi 525,00 m2, powierzchnia użytkowa 708,15 m2, a kubatura budynku 2786,00 m3.
Całość prac wykonano w ciągu 9 miesięcy.

Budowa Roku 2013 Nagroda II stopnia