Tytuł "Budowa Roku 2014" (nagroda I stopnia)
 Obiekty naukowo-dydaktyczne i służby zdrowia
(Grupa VIII)

Centrum Dydaktyczne Wydziału Technologii Chemicznej Politechniki Poznańskiej w Poznaniu przy ul. Berdychowo 4

Inwestor:
Generalny wykonawca:
Jednostka projektowa:
Kierownicy budowy:
Inspektorzy nadzoru:


Główni projektanci:
Politechnika Poznańska
Budimex SA z siedzibą w Warszawie, Oddział Budownictwa Północ w Poznaniu
YORIS FIRMA ARCHITEKTONICZNA, Poznań
mgr inż. Marek Nitka, mgr inż. Anna Pospieszyńska-Chojnacka
mgr inż. Jarosław Słabuszewski (branża konstrukcyjno-budowlana),
mgr inż. Jarosław Klemczak (branża drogowa), mgr inż. Zbigniew Śmierzchalski (instalacje sanitarne), mgr inż. Eugeniusz Jęcz (instalacje elektryczne)
mgr inż. arch. Elżbieta Dolińska (architektura), mgr inż. Krzysztof Knioła (konstrukcja)

Budowę do konkursu zgłosili: inwestor i generalny wykonawca.


 

Budynek dydaktyczno-naukowy pod nazwą Centrum Dydaktyczne Wydziału Technologii Chemicznej Politechniki Poznańskiej został zaprojektowany w kształcie litery H. Część wschodnia to skrzydło A, gdzie od strony południowej znajduje się główne wejście do budynku, a część zachodnia to skrzydło B. Oba skrzydła są połączone przeszklonym, czterokondygnacyjnym łącznikiem. Od strony północnej do łącznika przylega nowocześnie wyposażona hala technologiczna z zapleczem w kondygnacji podziemnej, bezpośrednio pod halą. Pod całym budynkiem zaprojektowano przestronną halę garażową.

Płyta fundamentowa budynku została oparta na palach CMC. Konstrukcja budynku jest żelbetowa monolityczna słupowo-płytowa. Ściany osłonowe i działowe wykonano z cegły silikatowej. Elewację tworzą: fasady szklane, okładziny kamienne z trawertynu, żaluzje zewnętrzne stałe i ruchome, tynki mineralne. Zastosowano posadzki betonowe z wykończeniem DST (hala garażowa), żywiczne, parkiety, płytki ceramiczne, gresy i wykładziny z PVC, a także sufity podwieszone modułowe i rastrowe. W budynku znajduje się 70 najnowocześniej wyposażonych laboratoriów, dwie sale audytoryjne z wbudowanym laboratorium pokazowym, 8 sal seminaryjnych i 4 sale komputerowe. Cechy wyróżniające budynek, to elegancka forma przestrzenna, funkcjonalność, rozwiązania przyjazne człowiekowi i środowisku.

Powierzchnia zabudowy wynosi 4854,79 m2, powierzchnia użytkowa 20 647,06 m2, a kubatura budynku 69 039,86 m3. Całość prac wykonano w ciągu 26 miesięcy.

 

Budowa Roku 2014 Nagroda I stopnia