Nagroda II stopnia
Obiekty użyteczności publicznej 
(Grupa VIII)

Rozbudowa istniejącej przychodni „Centrum Medyczne Małgorzata”
o szpital „Jurajski Ośrodek Onkologii” w Częstochowie
przy ul. Warszawskiej 

Inwestor/Użytkownik:
Generalny wykonawca:
Jednostka projektowa:
Kierownik budowy:
Inspektor nadzoru:
Główni projektanci:
Centrum Medyczne „Małgorzata” Sp. z o.o., Częstochowa
Kompleksowa Obsługa Budownictwa KOBNEXT Sp. z o.o., Częstochowa
EDAN Usługi Projektowe i Konsulting, Wrocław

mgr inż. Tomasz Fert

mgr inż. Piotr Gawłowski

mgr inż. arch. Jerzy Polak (architektura), mgr inż. Zenon Sikora (konstrukcja)

Budowę do konkursu zgłosił generalny wykonawca.


 

Budynek szpitala o profilu onkologicznym został dobudowany do istniejącego budynku przychodni i uzupełnia pierzejową zabudowę Starego Miasta. Budynek ma kształt litery L, a wraz z istniejącym budynkiem przychodni – kształt litery U. W konsekwencji zabudowy wewnątrz działek powstał dziedziniec, na który wjazd odbywa się przez dużą bramę pod budynkiem od strony ul. Senatorskiej. Budynek jest trzykondygnacyjny, z częściowym podpiwniczeniem. Konstrukcja budynku jest żelbetowa szkieletowa monolityczno- prefabrykowana. Główną konstrukcję nośną stanowią żelbetowe ramy monolityczne o dwóch i trzech nawach oraz zewnętrzne ściany narożne i klatek schodowych. Pozostałe ściany zewnętrzne są ścianami osłonowymi samonośnymi. Wszystkie stropy wykonano z żelbetowych płyt prefabrykowanych kanałowych. Dach jest płaski z imitacją połaci dachowej od strony ulicy oraz częściowo od strony dziedzińca. Budynek został połączony z przychodnią za pomocą łącznika na poziomie parteru i I piętra.

Dwupiętrowa kamienica ze ściętym narożnikiem, spadzistym dachem pokrytym czerwoną dachówką i elewacja w kolorze beżowym z brązowymi odcinającymi akcentami, wypełniająca pustą przestrzeń przy ul. Warszawskiej i ul. Spadek, jest dobrym przykładem właściwego podejścia do rewitalizacji zasobów urbanistycznych Starego Miasta.

Stylowa i okazała bryła budynku, sięgająca jednym skrzydłem w głąb ul. Spadek, ożywiła otaczającą pierzejową szarą zabudowę sąsiednich budynków i jest jedną z najatrakcyjniejszych kamienic w tej części miasta. Powierzchnia zabudowy wynosi 876,00 m2, powierzchnia użytkowa 2193,24 m2, a kubatura budynku 10 278,20 m3. Całość prac wykonano w ciągu 16 miesięcy.

Budowa Roku 2016 Nagroda II stopnia