Nagroda II stopnia
Osiedla mieszkaniowe i budynki mieszkalne
o wartości powyżej 25 mln zł 
(Grupa III)

Budynek mieszkalny wielorodzinny z parterem handlowo-usługowym
w Warszawie przy ul. Okrzei

Inwestor:
Generalny wykonawca:
Jednostka projektowa:
Kierownik budowy:
Inspektor nadzoru:
Główni projektanci:
Port Praski Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, S.K.A., Warszawa
UNIBEP SA, Bielsk Podlaski
APA Wojciechowski Sp. z o.o., Warszawa

mgr inż. Marek Woźniak

mgr inż. Michał Olszewski

mgr inż. arch. Szymon Wojciechowski (architektura),
mgr inż. Sławomir Pawelec (konstrukcja)

Budowę do konkursu zgłosili: inwestor i generalny wykonawca.


 

Budynek składa się z dwóch części, nazwanych „Latarnia” i „Port”. Ma osiem kondygnacji nadziemnych i jedną kondygnację podziemną. „Latarnia” to punktowiec o rzucie zbliżonym do kwadratu, a rzut „Portu” przypomina literę L. Dwie części budynku wzniesiono na wspólnej podstawie, którą tworzy kondygnacja garażowa oraz kondygnacja z lokalami usługowymi.

W budynku z parterem handlowo-usługowym zaprojektowano halę garażową na kondygnacji podziemnej oraz częściowo na parterze (wraz z komórkami lokatorskimi i boksami rowerowymi). Na kondygnacjach od pierwszego do siódmego piętra znajdują się lokale mieszkalne o zróżnicowanych powierzchniach. W „Latarni” ostatnią kondygnację zajmują apartamenty z antresolami.

Wyjątkowy charakter budynku przy ul. Okrzei 2 podkreśla jego elewacja, łącząca nowoczesną formę architektoniczną z tradycyjnymi materiałami. Fasadę „Latarni” wykonano ze szlachetnych płytek klinkierowych w kolorze brązowym, a fasadę „Portu” – w postaci wentylowanej okładziny z piaskowca, którą uzupełniono aluminiowymi profilami, malowanymi na biało. Dopełnieniem są płyty fasadowe imitujące drewno oraz balustrady szklane. W budynku zastosowano wysokiej jakości okna: drewniane w części „Port” oraz aluminiowe z nakładkami dębowymi w części „Latarnia”.

Konstrukcję budynku zaprojektowano jako żelbetową płytowosłupową. Sztywność przestrzenną każdej z oddylatowanych części budynku zapewniają trzony klatek schodowych, przebiegających od fundamentu do stropodachu. Fundament ma postać posadowionej bezpośrednio płyty fundamentowej. W klatkach schodowych zastosowano system izolacji akustycznej. Płyty balkonów zamontowano z wykorzystaniem łączników termoizolacyjnych.

Powierzchnia zabudowy wynosi 1 997,78 m2, powierzchnia użytkowa 10 024,45 m2, a kubatura budynku 41 093,92 m3. Całość prac wykonano w ciągu 26 miesięcy.

Budowa Roku 2016 Nagroda II stopnia